on-game | vs-web | vs-online | AAA WEBY
Hlavni panel

Diskuse - Seaworld a stav webových her

Zde je místo pro Vaše příspěvky k této diskusi.

Nick:
Email:

[B] [I] [U]

Strana: 1 z 1 Počet příspěvků: 12

genesis 9/02/2010 13:38:40 Re:
Mart...
Zaloz na to vlakno :), kdyz nechces kontaminovat tohle.
Rad se s tebou na to tema dam do reci. Mam zkusenosti z obou platforem.
Mart 8/02/2010 19:08:38 Re:
Tvůj závěr celé téma vystihuje a myslím, že už není třeba to dál rozebírat. Všem díky za jejich odpovědi, protože shrnuly to o co nám šlo.

Ještě mimo téma (nechci tady ale vyvolat nějakou nežádoucí debatu na téma OS apod.) by mě zajímalo jakou technologii byste využli, pokud byste začínali od začátku - váhám mezi PHP+MySQL a ASP.NET+MSSQL. Možná bych se i přikláněl k .NET, ale v php vidím dvě rozhodující výhody - dostupnější hostingy a větší rozšířenost mezi lidmi (kvůli případnému rozšíření týmu o programátora). Přeci jen už máte nějaké letité zkušenosti, proto by mě zajímal Váš názor.
genesis 3/02/2010 01:00:35 Re:
Mart...
Ja u Duny zustal taky dost dlouho, ale ma kolize s jejim tvurcem mne donutila postavit hru uplne na jinem zakladu. A myslim, ze se mi to povedlo, az na grafiku. Ta je zalostna. A svete div se, postavil jsem ji sam (grafiku mi dodali dva hraci), system je troufam si rict neporovnatelny s jinyma (coz byl i ucel), a nebyly pouzity zadne kradene kody. Naopak DSW sama byla ideove vykradena, ale to neni predmetem tematu.
Bohuzel zkusenosti ukazaly, ze grafika je u hry dost podstatna a protoze na ni nemam oko, venoval jsem o to vice casu systemu, i pres to je pocet hracu zalostne maly i pres interaktivni mapu a mnoho veci, ktere jine hry proste nemaji. Vcetne mnou nenavideneho traviana.
Chci rict, mas pravdu v tom, ze pokud uim oni delat weby bez tabulek, umime to taky, ale zase je to jen kopirovani. S DSW jsem tehdy vyzkousel uplne novy smer browser hry, ktery jsem jinde nevidel. Stejne jak byl o nejakou dobu pozdeji prezentovan travka. A to same se da udelat dnes. Muzeme se priucit, ale je treba zbavit se nesvaru naseho trhu... kopirovani, protoze tim budeme zase jen ti druzi.

Nesouhlasim s tim, ze teamy nemuzou dotahovat nekomercni projekty. Ale tvrdim, ze to je jen o vedeni teamu, urceni jasneho cile, vhodneho planovani a spolupraci.
Bohuzel je treba taky pripomenout, ze nektere hry pretezuji svuj vlastni hosting proto, ze jsou napsane prasacky. Takze nesouhlasim s tvrzenim, ze vetsina projektu nedosahne hranic hostingu... hodne dosahne, bohuzel v tom spatnem smyslu.
Opet kolem betatestu je moznost polemizovat, ackoliv je to jen o uhlu vykladu, souhlasim s tim, ze betatest je treba, aby se odchytaly detske chyby, ale je treba chapat aplikaci v bete jako nenasazenou a nejit od ni pryc, jak se to bohuzel stava. Hodne teamu chape zverejneni jako finale, a ze je tam ta beta, uz je nezajima.

Sakra jsem se zase rozkecal... jdu radeji spat, beztak uz mi to keca jen ze setrvacnosti...

Zaverem reknu jedine... myslim, ze mame na vic, mnohem vic. Je to jen o znalostech, lenosti a napadech.
Mart 2/02/2010 19:57:50 Re:
Tak převezmu štafetu po Pedrovi (ano, je to smutné, pokoušeli jsme se dělat hru ve dvou lidech ... i když myslím že to není nemožné, pokud by na to bylo více času).

Fanrad to shrnul výstižně, ale na druhou stranu:
1) Pokud to neudělám, vytvořím paskvil který bude hratelný jen pro mě a mé známé (což je můj případ).
2) Podle některých her, které jsem viděl bych spíš řekl, že se většina projektů ani nedostane za tu hranici kdy už hosting počet hráčů nezvládá.
3) Tak to u nekomerčních projektů je a asi i zůstane.
4) Na druhou stranu, pokud toto je pravda, pak se nedivím ani té nechuti rozšiřovat týmy.

Jinak souhlasím s tím, že to není jen o grafice - já vydržel nejdéle u Duny. Dnes je ale u většiny hráčů asi právě grafika tím, co rozhodne ...

Genesis:
Řeknu to z vlastní zkušenosti - pokud tu hru dělám poprve, skončím stejně u tabulkového vzhledu, přesouvání jednotek a surovin, bojování, stavění budov, ... Pak to asi oproti jiným hrám vypadá jako přejmenovaní jednotek, platidel a změna grafiky s tím že těch 20% je prostředí ve kterém se hra odehrává. Právě proto ale ta myšlenka nové verze - němci ukázali že to jde udělat i jinak než tabulkami, tak proč neubrat tabulek, udělat to trochu realtime a pokud možno jinak než oni.
genesis 2/02/2010 13:09:29 Re:
Fanrad...
Velmi zajimava a az obludne pravdiva analyza...

Bohuzel se u nas stalo zvykem vzit 80% cizi hry a doplnit v lepsim pripade tech zbyvajicich 20% vlastnim napadem, ovsem velmi casto zustane u prejmenovani jednotek, platidel a zmena grafiky. Projevuje se tak snaha vyniknout nad ostatni s nedostatkem znalosti, odhodlani, snahy a prebytkem lenosti vytvorit svou vlastni hru. Ostatne jedna se (opet muj osobni nazor) o pouhe zobrazeni dnesni doby, kdy je vice opevovan ten, kdo ma rychle a je jedno z jakych zdroju, nez ten kdo opravdu neco dokaze.
Co se tyce teamu, i tohle je pravda, bohuzel. Teamy se skladaji z lidi, kteri zpravidla nikdy v zadnem teamu nepracovali (jsou to skolaci a tak nemeli prilezitost) a zpravidla mraky casu ztraci v chaotickem neefektivne rizenem vyvoji. A myslim, ze hodne tech lidi nedotahne myslenku kvuli tomu, ze je pracovni team znechuti drive, nez stihnou svou praci dodelat.
Ti, co zustanou, pak delaji prvni chybu, a protoze nechteji investovat do provozu mame bod dva.

Velmi trefna analyza. Ackoliv to vetsina tvurcu tusi, bylo na case to rict nahlas a tvrde. Diky.

PS: Na zaver jen smutne podotknu, ze se dnes kradou nejen kody, ale cele koncepty, coz kvalite a rozmanitosti take moc nepomaha.
Fanrad 2/02/2010 12:12:40 Re:
Já bych řekl že i zde vzniká plno pěkných her které by mohli konkurovat současné nadvládě německých her u nás, jenže

1) Plno projektů je spuštěno předčasně do údajných veřejných beta testů a táhlé úpravy do finální verze hráče odradí.

2) Většina nových projektů běží na nestabilním levném hostingu a ten nezvládá příliv hráčů.

3) Malé týmy na velké projekty které 80% projektů nedotáhnou do finální verze.

4) Tvorba na kradených nebo upravených skriptech jiných her

Je opravdu málo českých her které se dají hrát a není to jen o grafice ale postavení tvůrců her k hráčům. Němci nám představují funkční a líbivé hry dobře jak reklamně tak i technicky zajištěné. Je vidět že staví na profesionálních týmech což česká free scéna tvůrců jen tak neovlivní.

Nevím co poradit proti tomuto snad jen více se snažte použíjte více orginálních nápadů a hlavně se nežeňte za vidinou nějakého velkého zisku, neuspěchejte vývoj...
genesis 1/02/2010 12:50:49 Re:
Jak rikas nejde o nacionalismus, ale o specifikovani skupiny z meho pohledu paskvilu. Kde se jasne ukazuje, jak libiva grafika a masivni reklama podporene znalosti psychlogie dokaze ovlivnit masy konzumentu.
Leinad 1/02/2010 12:29:44 Re:
genesis: Někde jsem četl, že nějaká slovenská firma chce vydat online hru, která bude na profesionální úrovni. Dále mám pocit, že Damokles je český a Power Play Manager je slovenský, nebo český. Možná to tedy není tak beznadějné, jak říkáš.

Jinak ale obecně souhlasím, že by se hodilo spíše, aby než každý tady napsal, chci udělat svou hru, aby se spíše přidal do existující a pomohl ji vylepšit.

A nakonec k termínu "germánští vetřelci". Nevím, co máte ty a Seikos proti Němcům. Popravdě, mně by úplně stejně vadila Travianí kolekce her, kdyby byla od ruských, slovenských, amerických či českých výrobců.
genesis 1/02/2010 10:24:31 Re:
Reknu svuj nazor, podotykam je muj, ne serveru on-game, a neni podlozen zadnymi dostupnymi meritelnymi hodnotami. To rikam dopredu pro ruzne hnidopichy, co by mne chteli chytat za slovo a zadat dukazy.

Podle meho nazoru, se cesky a potazmo slovensky (jako rodily cechoslovak mam dodnes vnitrni nutkani tyhle dva zemepisne celky spojovat) vyznacuje primarne velkou mirou rozdrobenosti a urcite formy rekneme hamiznosti. Coz samo o sobe je dano povahou nasich narodu, ktere vyznavaji "co si udelam sam, je dobre" a "kdo nekrade, okrada rodinu". Zatimco jinde ve svete panuje tendence se slucovat do vetsich odolnejsich celku, u nas plati pravy opak, jednotlive rekneme elementy bojuji vzajemne mezi sebou a pretahuji si to, o co jde primarne... hrace. Je to dane take tim, ze jako meritko uspesnosti je povazovan pocet registrovanych uzivatelu. Rekneme si ale narovinu, je to meritko spravne? Dale ja osobne vnimam dopad nemeckych zdimacek na nas trh a snazim se vymyslet jak tento dopad omezit pripadne zastavit. Ostatne vnimam ze i zabehnute hry zacinaji na tento fenomen dopadat. V tomto prostredi pak existuji dve moznosti, budto se podari naladu nasich trhu zmenit a dojde k aktivni obrane proti "germanskym vetrelcum" (toto neni mysleno nacionalisticky) nebo dojde k tomu, ze budeme germany rozneseni na kopytech a pohrbeni v propadlisti dejin. Tak jako tak, konci doba, kdy hobbyste cili lide, kteri si vytvorili hru jen tak ze nemeli co delat, mohli dosahnout zadarmo nejekeho uspechu. Uzivatele tedy hraci se stali mnohem narocnejsimi, bohuzel prave jen graficky, protoze kdyz se podivame na to, co nasi pratele z nemecka produkuji, jedna se vlastne jen o libivou psychologii prospikovanou grafiku. Idealni obchodni tovar. Rekneme si narovinu, ze hobby hry disponuji grafikou spise prumernou aleckdy (treba v mem pripade) podprumernou natoz aby byla psychologicky promakana.

Zaverem bych rad napsal, ze jsem presvedcen, ze pokud se opravdu radikalne nezmeni pristup jednotlivych adminu, vyvojaru a tvurcu her, ztratime nas domovsky trh. Zaroven je treba priznat, ze pokud se nedokazeme prizpusobit a adaptovat na nova nebezpeci, pak nas evoluce zcela popravu sesrotuje stejne, jako to udelala s mnoha zivocisnymi druhy.
Pedro 29/01/2010 10:40:28 Re:
Jestli se to vyplatí, jestli to má význam? Jak se to vezme. Chtěli jsme hru podle svých představ a to se tenkrát celkem podařilo. Bohužel ze strany hráčů nebyl zájem ani o testování, takže z tohoto pohledu se to nevyplatilo.
Dnes už jsou nároky hráčů jiné, tak proto ta myšlenka předělat hru. Těch zajímavých nápadů máme celkem dost. Asi se do toho pustíme i přes vidinu malého zájmu ze strany hráčů. Je to asi nějaký druh posedlosti, když chce mít člověk hru podle svých představ :-).
Dáme si ještě měsíc na rozmyšlení a poskládání nápadů a pak se uvidí.
genesis 27/01/2010 17:20:26 Re:
Uz nejakou dobu u sve hry mluvim o prestupu na jinou technologii a mnoha zmenach. Neustale dostavam pripominky typu grafika je zastarala, nebo o grafice se neda mluvit, protoze neexistuje. Navic bych chtel zmenit nektere zakladni vlastnosti hry.
To vse mne prinutilo behem zmeny technologie zauvazovat o zmenach zakladnich principu, designu i grafiky.

Jestli se to vyplati? ... podle toho, co si slibujes. jestli zisk, moc necekej. jestli slavu, je to to same. jestli prospech, ten ano v podobe zkusenosti, ktere cestou nasbiras.

Faktem je a zustava, ze nemecky produkty tvrde drti cesky trh a cesti vyvojari misto toho, aby se spojili do jednotne fronty, vyklizi pozici. I nektere rekneme zabehnute hry uz jasne pocituji vliv germanu. A da se rict jen jedno... bude hur. Nemeckym profi tankum se tady brani ojedineli amateri (sem tam nejakej profik na hobby, at nekrivdim), coz je dost nulova obrana. Kvalita ceskych her neni nijak prehnane vysoka a je jen malo snahy s tim neco delat. To vse podtrhuje dost nehezky obrazek o ceskych hrach, ktery se nam tu zacina rysovat...

... takze tak. Nalil jsem ti cisteho i kdyz trochu kyseleho vina.
Pedro 27/01/2010 10:56:25 Re:
Po dvou letech odkladů se chceme rozhodnout, co dál s webovou hrou (jestli to zabalit, nebo ji předělat).
Aktuální stav: Po roce velmi přerušovaného vývoje vypadala hra použitelně, jenže nebyli lidé ochotní pustit se do testování a navíc přibyly další nápady na změny ve hře. Následovala dva roky pauza a teď se rozhodujeme, co dál.
Původně jsme to chtěli zabalit, ale na druhou stranu téma hry není až tak provařené, jak to obvykle vídáme u různých her německého původu a jejich klonů :-).
Je spousta nápadů, jak hru dál zlepšit a zmodernizovat, ale nemáme představu o tom, jestli to má vůbec cenu (muselo by se to celé překopat). Navíc zkušenosti ukázaly, že se to nedá dělat ve dvou lidech, a bylo by nutné sehnat další nadšence.

Stávající dva roky stará pracovní verze je tady: http://seaworld.martr.eu/ (zkušebním účetem "guest" s heslem "guest" se můžete přihlásit a prohlédnout si stávající herní funkce, přepočty ale neběží).

Prosím zkušené web game developery, aby podle svých zkušeností a vývoje statistik napsali, zda ještě dnes někdo webové hry hraje :-). Podle toho si snad uděláme představu o tom, co dál.

Všechna práva vyhrazena, © 2006 Team on-game

Optimalizováno pro 1024x768 a prohlížeče IE, Mozilla Firefox a Operu

ip:38.107.179.219, čas:0.005774974823, sql:23