on-game | vs-web | vs-online | AAA WEBY
Hlavni panel

Diskuse - Technologie - PHP nebo .NET?

Zde je místo pro Vaše příspěvky k této diskusi.

Nick:
Email:

[B] [I] [U]

Strana: 1 z 1 Počet příspěvků: 7

genesis 28/04/2010 08:50:01 Re:
Mart...
z meho pohledu rozumna volba. sam presedlavam taky vsechny projekty na .NET a ta platforma ma takove moznosti, ze se o tom webarum malokdy vubec zdalo.
Ja se v ni hrabu pres 5 let tedy presneji od verze 1.0 ... a jsem hodne spokojenej.
Mart 27/04/2010 20:15:53 Re:
Po delší době vás tu opět zdravím. Nakonec jsem se rozhodl pro .NET. Důvodem je pro mě jednodušší a přehlednější vývoj. A to i přes ceny hostingů - nemá cenu se tím zabývat takhle dopředu.
genesis 10/02/2010 15:52:25 Re:
Ano. Cena hostingu muze rozhodnout, .NET hostingy jsou leckdy nasobne (i 10x) drazsi nez ceny hostovani PHP.
Mart 10/02/2010 14:39:48 Re:
Díky za obsáhlejší shrnutí. Podle toho si každý udělá představu.
Dnes jsem zběžně prohlížel hostingy (to jsem měl udělat hned) a asi to bude rozhodující kritérium při výběru. Dám tomu ještě nějaký čas, než se doladí koncept hry a rozhodne jestli začít.
genesis 10/02/2010 09:56:46 Re:
jo jeste jedna... :)
.NET se da psat v nekolika jazycich... standardne v C#, VB lze stahnout Phalangera, ktery umozni vyvoj i v PHP syntaxi (stale se pouzivaji objekty .NET frameworku). Vyslednou .DLL lze pouzit v aplikaci napsane jinym z .NET jazyku, takze vyvojari muzou psat kazdy podle sveho (osobne nedoporucuju, omezuje to prebirani kodu mezi vyvojari)

a jeste jedna...
muzu poskytnout kus sve aplikace nekomu jinemu a nepredavat mu zdrojove kody.
genesis 10/02/2010 09:52:23 Re:
Vyhody .NET proti PHP
- framework zdarma, MS Visual Studio zdarma v ramci Express edici (konkretne Web Developer), DB Server zdarma v ramci Express edice (MSSQL Express)
- moznost vyvijet wev i bez pritomnosti weboveho serveru (MSVS ma vlastni vyvojovy miniserver, ktery se spousti pro debug)
- snadny vyvoj (debug, tracing a dalsi podpory)
- aplikace je skutecne aplikace a ne pouha konfederace samostatnych skriptu, chova se jako celek a a preziva i mimo hranice request-response, dokaze zit svuj zivot i ve chvili, kdy na ni nejsou zadne requesty (v ramci nejakych podminek)
- aplikace je kompilovana, nikoliv interpretovana, coz razantne zvysuje jeji rychlost
- nehraje si na objektovost, ale je takovy
- lze pouzit veci, jako staticke objekty, provider model a dalsi uzitecne design patterny jako singletony, vrstveni apod...
- lze cacheovat jak vystupy, tak samotna data
- vyssi bezpecnost a snazsi kontrola bezpecnosti aplikace
- snadna modularita, prave diky moznosti rozlozeni do ruznych .dll, namespaces atp.
- moznost podepisovat jednotlive assembly a zabranit tim jejich modifikaci
- snadna konfigurace aplikace
- rozsahle moznosti v oblasti kryptovani, networkingu, bezpecnosti, membershipu a profilu a mnoha zajimavych technologii
- rozsahle moznosti v oblasti skalovani vykonu
- moznost provozovat DB "u aplikace", coz usnadnuje migraci
- moznost predkompilovani aplikace
- pro PHP vyvojare blizsi ASP.NET MVC oproti ASP.NET WebForms
- vyhody SQL
-- zminovana moznost kryptovani procedur (ma efekt na vykon)
-- cacheovani execution planu
-- vyssi vykon globalne
-- mnohem vyssi vykon pri vhodne architekture DB

Vyhody PHP proti .NET
- nizsi naroky na instalaci a administraci engine, MySQL zdarma, zabehnuta kombinace vetsi komunitni zakladna (ackoliv CR je jednou z nejvetsich bast PHP, co jsem tak zaslechl)
- nedisponuje problematickym zdrzenim pri "prvnim dotazu"
- snadny levny dostupny hosting
- snadne upravy "za behu"
- mensi spotreba pameti
- pokud je v PHP memory leak, zapadne pri uvolnovani pameti procesu po dokonceni requestu, pokud je v .NET aplikaci, muze to dost neblaze ovlivnit server
- celkova nizsi citlivost serveru na chyby plynouci z Request-Response obvyhle ohranicene 30s, u .NET to ohranicene neni, takze drobnosti jako nekonecne smycky mohou byt pro aplikaci fatalni, PHP nevyzaduje tolik opatrnosti

Uff... nezapomel jsem na neco?
Mart 9/02/2010 19:46:47 Re:
Zajímalo by mě, jakou technologii byste využili, pokud byste začínali práci na hře od začátku - váhám mezi PHP+MySQL a ASP.NET+MSSQL. Stávající verzi mám v PHP a jsem s ní naprosto nespokojen. Pokud se rozhodnu hru předělat, začnu od začátku.
.NET má u mě velké plus kvůli vývojovému prostředí. Taky mi přijde užitečná možnost zkompilovat určité části odděleně do dll, takže se pak teoreticky nemusím bát o zdrojové kódy v případě rozšíření týmu o neznámé lidi. A obdobně u MSSQL - dají se tam zašifrovat uložené procedury (většinu práce s daty v databázi bych už dělal přes procedury - od čtení po výpočty). I když tuhle možnost jsem zatím sám nezkoušel, ale snad to podporují i běžné hostingy.
PHP má ale podle mě dvě rozhodující výhody - dostupnější hostingy a větší rozšířenost mezi lidmi (opět kvůli případnému rozšíření týmu o programátora). No a taky podpora - zatím jsem neměl problém najít v PHP ukázku čehokoliv (u .net to bývá u složitějších věcí problém). A poslední výhoda PHP - plná kontrola nad tím "co leze ven". Docílit validního kódu je v .net někdy bez použití různých "pochybných triků" nemožné.

Přeci jen už máte nějaké letité zkušenosti, proto by mě zajímal Váš názor.

Všechna práva vyhrazena, © 2006 Team on-game

Optimalizováno pro 1024x768 a prohlížeče IE, Mozilla Firefox a Operu

ip:38.107.179.218, čas:0.00463199615479, sql:18